ျမန္မာႏိုင္ငံ၌ အရြယ္မတိုင္ခင္ မကူးစက္ တတ္ေသာ ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ
အေရအတြက္မွာ ကူးစက္ေစတတ္ေသာ
ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ အေရ
အတြက္ ထက္ ပိုမုိမ်ားျပားလာေၾကာင္း ရန္ကုန္ေဆး႐ံုႀကီး၊ ေသမႈေသခင္း
ေရာဂါရွာေဖြေရးႏွင့္ ရင္ခြဲစစ္ေဆးေရးဌာနမွ လက္ေထာက္မႈခင္း ဆရာဝန္ႀကီး
တစ္ဦးက ေျပာ သည္။
၄င္းက ရန္ကုန္ေဆး႐ံုႀကီးရွိ ရင္ခြဲ႐ံုသို႔ ေသဆံုးေရာက္ရွိလာသူမ်ားအား စစ္ေဆးခ်က္
အရ ကူးစက္ေစတတ္ေသာ ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ အေရအတြက္ႏွင့္ မေတာ္တဆ အက္ဆီးဒင့္ျဖစ္၍ ေသဆံုးသူ အေရအတြက္မွာ ယခင္ကာလက အမ်ားဆံုးျဖစ္ခဲ့ေသာ္
လည္းလြန္ခဲ့ေသာ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ ခန္႔မွစ၍ မကူးစက္တတ္ေသာေရာ ဂါ ေၾကာင့္
ေသဆံုးသူအေရအတြက္မွာ မေတာ္တဆ အက္ဆီးဒင့္ျဖစ္၍ ေသဆံုးသူအေရအတြက္
ၿပီးလွ်င္ ဒုတိယအမ်ားဆံုးျဖစ္လာခဲ့ေၾကာင္း ေျပာသည္။
ထို႔အျပင္ လက္ရွိသုေတ သနျပဳခ်က္မ်ားအရ ေသဆံုးသူမ်ား၏ ေသဆံုးရေသာ အေၾကာင္း
အရင္းမ်ားအနက္ ကူးစက္ေစတတ္ေသာ တီဘီ၊ ေအအိုင္ဒီအက္စ္ႏွင့္ ငွက္ဖ်ားေရာဂါ မ်ားေၾကာင့္ ေသဆံုးသူမွာ ရာခိုင္ႏႈန္းအားျဖင့္ ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း သာရွိၿပီး မကူးစက္ေစ တတ္ေသာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္သည့္ႏွလံုး၊ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ၊ အစာအိမ္၊ အသည္း ႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ ေသဆံုးရသူအေရအတြက္မွာ ၄ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိေၾကာင္း ေျပာသည္။
”မကူးစက္တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြျဖစ္ရတယ္ဆိုတာက ျပည္သူေတြရဲ႕ စားေသာက္ေနထိုင္မႈပံုစံေတြ မမွန္ကန္မႈအျပင္ အခ်ိဳနဲ႔ အဆီ အအိမ့္ေတြ၊ အရက္၊ ေဆးလိပ္နဲ႔ ေဆး ရြက္ႀကီးပါတဲ့ဟာေတြကို အလြန္အကြၽံစားသံုးရာကေန ျဖစ္လာတာ။
ေနာက္တစ္ခ်က္က နယ္စပ္ေတြကတစ္ဆင့္ ျပည္ပက ဝင္လာတဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္မႈမရွိတဲ့ စားေသာက္ကုန္ေတြ စားသံုးမႈေၾကာင့္လည္း ပါတယ္။
က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာနအေနနဲ႔ ျပည္သူ ေတြကို အသိပညာေပးမႈေတြ လုပ္ေနေပမယ့္
လိုက္နာမႈ အားနည္းတဲ့ အခါက်ေတာ့ ဒီလိုေရာဂါေတြ ျဖစ္ လာရ
တာပဲ”ဟု ၄င္းက ဆုိသည္။
ထို႔အျပင္ ရန္ကုန္ေဆး႐ံုႀကီးရွိ ေရာဂါရွာေဖြေရးႏွင့္ ဓာတ္ခြဲဌာနမွ ဓာတ္ခြဲကြၽမ္းက်င္
သူတစ္ဦးက ရန္ ကုန္ေဆး႐ံုႀကီး ကင္ဆာဌာနတြင္ လာေရာက္ျပသကုသေသာ လူနာ
အေရအတြက္မွာ ယခင္က အနည္းအပါးသာရွိေသာ္လည္း ယခုႏွစ္အတြင္း ကင္ဆာေရာ
ဂါျဖစ္ပြား၍ လာေရာက္ကုသသည့္ အေရအတြက္မွာ ကင္ဆာဌာနႏွင့္ မဆံ့ေအာင္ပင္
ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ် မ်ားျပား လာေၾကာင္း၊
၄င္းလူနာမ်ားအား ေရာဂါျဖစ္ပြားရသည့္ အေၾကာင္းအရင္းအား ေမးျမန္းစံုစမ္းခ်က္
အရ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားသူ အမ်ားစုမွာ ျပည္ပမွ တင္သြင္းလာေသာ စားသံုးရန္
မသင့္သည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားအား ႏွစ္ကာလၾကာျမင့္စြာ စားသံုးခဲ့ရာမွတစ္ဆင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြား လာရျခင္း ျဖစ္သည္ဟု သိရေၾကာင္း၊
အလားတူ ျပည္ပမွ တရားမဝင္ တင္သြင္းလာသည့္ စားသံုးရန္မသင့္ေသာ
ဓာတုပစၥည္းပါ စားေသာက္ကုန္မ်ားအား ေရရွည္စားသံုး မႈေၾကာင့္ ႏွလံုး၊
ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ၊ အစာအိမ္ႏွင့္ အသည္းေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြား၍ ေဆး႐ံု
တက္ေရာက္ကုသသည့္ အေရ အတြက္မွာလည္း ယခင္ကထက္ ပိုမိုလာ သည္ကို ေဆး႐ံုတက္ ေရာက္ကုသမႈ မွတ္တမ္းမ်ားအရ
သိရေၾကာင္း ေျပာသည္။
”ကေလးေဆး႐ံုမွာ လာတက္ ေနတဲ့ ကေလးလူနာေတြထဲမွာ လည္း တ႐ုတ္နဲ႔ ယိုး
ဒယားကဝင္ လာတဲ့ မုန္႔ေတြကို စားမိၿပီး ငယ္ ငယ္ရြယ္ရြယ္ နဲ႔ ေသြးတိုး၊ ႏွလံုးေရာ
ဂါျဖစ္ပြားတဲ့ ကေလးလူနာအေရအ တြက္က မ်ားလာတယ္။
အဓိက က ကေလးေတြကိုမသမာတဲ့ ဝိသမ စီးပြားေရးသမားေတြက အဓိကပစ္
မွတ္ထားၿပီး ဓာတုပစၥည္း ပါတဲ့စားေသာက္ကုန္ေတြကို မဝယ္ ဝယ္ေအာင္ နည္းမ်ိဳး
စံုသံုးၿပီးေရာင္း ခ်မႈေတြ လုပ္ေနတဲ့အတြက္ အခုလို ျဖစ္လာရတာ”ဟု
၄င္းက ထပ္မံ ေျပာသည္။
ျပည္ပမွ ဝင္ေရာက္လာေသာ စားေသာက္ကုန္အမ်ားစုမွာ ျပည္တြင္းထုတ္
စားေသာက္ကုန္ မ်ားႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္ပါက ေစ်းႏႈန္းသက္သာ၍ စားသံုးရန္ လြယ္
ကူမႈရွိသည့္ အျပင္ ေစ်းကြက္ထိုးေဖာက္မႈ အားမွာလည္း ေကာင္းမြန္သည့္
အတြက္ လူလတ္တန္းစားႏွင့္ ဆင္းရဲႏြမ္းပါးသူ အမ်ားစုက အဓိကဝယ္ယူစား
သံုးေနျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း၊
၄င္းတို႔အနက္ အခ်ိဳ႕မွာ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အသိပညာအသင့္အတင့္
သိရွိေသာ္ လည္း ေငြေၾကးအေျခအေနအရ ဝယ္ယူသံုးစြဲေနၾကရျခင္း ျဖစ္
ေၾကာင္းထပ္မံသိရသည္။
Popular News
အေရအတြက္မွာ ကူးစက္ေစတတ္ေသာ
ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ အေရ
အတြက္ ထက္ ပိုမုိမ်ားျပားလာေၾကာင္း ရန္ကုန္ေဆး႐ံုႀကီး၊ ေသမႈေသခင္း
ေရာဂါရွာေဖြေရးႏွင့္ ရင္ခြဲစစ္ေဆးေရးဌာနမွ လက္ေထာက္မႈခင္း ဆရာဝန္ႀကီး
တစ္ဦးက ေျပာ သည္။
၄င္းက ရန္ကုန္ေဆး႐ံုႀကီးရွိ ရင္ခြဲ႐ံုသို႔ ေသဆံုးေရာက္ရွိလာသူမ်ားအား စစ္ေဆးခ်က္
အရ ကူးစက္ေစတတ္ေသာ ေရာဂါေၾကာင့္ ေသဆံုးသူ အေရအတြက္ႏွင့္ မေတာ္တဆ အက္ဆီးဒင့္ျဖစ္၍ ေသဆံုးသူ အေရအတြက္မွာ ယခင္ကာလက အမ်ားဆံုးျဖစ္ခဲ့ေသာ္
လည္းလြန္ခဲ့ေသာ တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ ခန္႔မွစ၍ မကူးစက္တတ္ေသာေရာ ဂါ ေၾကာင့္
ေသဆံုးသူအေရအတြက္မွာ မေတာ္တဆ အက္ဆီးဒင့္ျဖစ္၍ ေသဆံုးသူအေရအတြက္
ၿပီးလွ်င္ ဒုတိယအမ်ားဆံုးျဖစ္လာခဲ့ေၾကာင္း ေျပာသည္။
ထို႔အျပင္ လက္ရွိသုေတ သနျပဳခ်က္မ်ားအရ ေသဆံုးသူမ်ား၏ ေသဆံုးရေသာ အေၾကာင္း
အရင္းမ်ားအနက္ ကူးစက္ေစတတ္ေသာ တီဘီ၊ ေအအိုင္ဒီအက္စ္ႏွင့္ ငွက္ဖ်ားေရာဂါ မ်ားေၾကာင့္ ေသဆံုးသူမွာ ရာခိုင္ႏႈန္းအားျဖင့္ ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္း သာရွိၿပီး မကူးစက္ေစ တတ္ေသာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္သည့္ႏွလံုး၊ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ၊ အစာအိမ္၊ အသည္း ႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားေၾကာင့္ ေသဆံုးရသူအေရအတြက္မွာ ၄ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းရွိေၾကာင္း ေျပာသည္။
”မကူးစက္တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြျဖစ္ရတယ္ဆိုတာက ျပည္သူေတြရဲ႕ စားေသာက္ေနထိုင္မႈပံုစံေတြ မမွန္ကန္မႈအျပင္ အခ်ိဳနဲ႔ အဆီ အအိမ့္ေတြ၊ အရက္၊ ေဆးလိပ္နဲ႔ ေဆး ရြက္ႀကီးပါတဲ့ဟာေတြကို အလြန္အကြၽံစားသံုးရာကေန ျဖစ္လာတာ။
ေနာက္တစ္ခ်က္က နယ္စပ္ေတြကတစ္ဆင့္ ျပည္ပက ဝင္လာတဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္မႈမရွိတဲ့ စားေသာက္ကုန္ေတြ စားသံုးမႈေၾကာင့္လည္း ပါတယ္။
က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာနအေနနဲ႔ ျပည္သူ ေတြကို အသိပညာေပးမႈေတြ လုပ္ေနေပမယ့္
လိုက္နာမႈ အားနည္းတဲ့ အခါက်ေတာ့ ဒီလိုေရာဂါေတြ ျဖစ္ လာရ
တာပဲ”ဟု ၄င္းက ဆုိသည္။
ထို႔အျပင္ ရန္ကုန္ေဆး႐ံုႀကီးရွိ ေရာဂါရွာေဖြေရးႏွင့္ ဓာတ္ခြဲဌာနမွ ဓာတ္ခြဲကြၽမ္းက်င္
သူတစ္ဦးက ရန္ ကုန္ေဆး႐ံုႀကီး ကင္ဆာဌာနတြင္ လာေရာက္ျပသကုသေသာ လူနာ
အေရအတြက္မွာ ယခင္က အနည္းအပါးသာရွိေသာ္လည္း ယခုႏွစ္အတြင္း ကင္ဆာေရာ
ဂါျဖစ္ပြား၍ လာေရာက္ကုသသည့္ အေရအတြက္မွာ ကင္ဆာဌာနႏွင့္ မဆံ့ေအာင္ပင္
ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ် မ်ားျပား လာေၾကာင္း၊
၄င္းလူနာမ်ားအား ေရာဂါျဖစ္ပြားရသည့္ အေၾကာင္းအရင္းအား ေမးျမန္းစံုစမ္းခ်က္
အရ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားသူ အမ်ားစုမွာ ျပည္ပမွ တင္သြင္းလာေသာ စားသံုးရန္
မသင့္သည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားအား ႏွစ္ကာလၾကာျမင့္စြာ စားသံုးခဲ့ရာမွတစ္ဆင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြား လာရျခင္း ျဖစ္သည္ဟု သိရေၾကာင္း၊
အလားတူ ျပည္ပမွ တရားမဝင္ တင္သြင္းလာသည့္ စားသံုးရန္မသင့္ေသာ
ဓာတုပစၥည္းပါ စားေသာက္ကုန္မ်ားအား ေရရွည္စားသံုး မႈေၾကာင့္ ႏွလံုး၊
ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ေသြးခ်ိဳ၊ အစာအိမ္ႏွင့္ အသည္းေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြား၍ ေဆး႐ံု
တက္ေရာက္ကုသသည့္ အေရ အတြက္မွာလည္း ယခင္ကထက္ ပိုမိုလာ သည္ကို ေဆး႐ံုတက္ ေရာက္ကုသမႈ မွတ္တမ္းမ်ားအရ
သိရေၾကာင္း ေျပာသည္။
”ကေလးေဆး႐ံုမွာ လာတက္ ေနတဲ့ ကေလးလူနာေတြထဲမွာ လည္း တ႐ုတ္နဲ႔ ယိုး
ဒယားကဝင္ လာတဲ့ မုန္႔ေတြကို စားမိၿပီး ငယ္ ငယ္ရြယ္ရြယ္ နဲ႔ ေသြးတိုး၊ ႏွလံုးေရာ
ဂါျဖစ္ပြားတဲ့ ကေလးလူနာအေရအ တြက္က မ်ားလာတယ္။
အဓိက က ကေလးေတြကိုမသမာတဲ့ ဝိသမ စီးပြားေရးသမားေတြက အဓိကပစ္
မွတ္ထားၿပီး ဓာတုပစၥည္း ပါတဲ့စားေသာက္ကုန္ေတြကို မဝယ္ ဝယ္ေအာင္ နည္းမ်ိဳး
စံုသံုးၿပီးေရာင္း ခ်မႈေတြ လုပ္ေနတဲ့အတြက္ အခုလို ျဖစ္လာရတာ”ဟု
၄င္းက ထပ္မံ ေျပာသည္။
ျပည္ပမွ ဝင္ေရာက္လာေသာ စားေသာက္ကုန္အမ်ားစုမွာ ျပည္တြင္းထုတ္
စားေသာက္ကုန္ မ်ားႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္ပါက ေစ်းႏႈန္းသက္သာ၍ စားသံုးရန္ လြယ္
ကူမႈရွိသည့္ အျပင္ ေစ်းကြက္ထိုးေဖာက္မႈ အားမွာလည္း ေကာင္းမြန္သည့္
အတြက္ လူလတ္တန္းစားႏွင့္ ဆင္းရဲႏြမ္းပါးသူ အမ်ားစုက အဓိကဝယ္ယူစား
သံုးေနျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း၊
၄င္းတို႔အနက္ အခ်ိဳ႕မွာ က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အသိပညာအသင့္အတင့္
သိရွိေသာ္ လည္း ေငြေၾကးအေျခအေနအရ ဝယ္ယူသံုးစြဲေနၾကရျခင္း ျဖစ္
ေၾကာင္းထပ္မံသိရသည္။
Popular News
0 comments:
Post a Comment