ေဂၚရခါးသီးတြင္ လူသားတို႔ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳေစေသာ သဘာဝကစီဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီ၊ အမုိင္ႏိုဆက္ဆစ္ႏွင့္ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စုတို႔ ႂကြယ္ဝစြာ ပါရွိပါသည္။ ကိုလက္စထေရာႏွင့္ ဆိုဒီယမ္တို႔ လံုးဝမပါရွိပါ။ ထို႔ျပင္ ေဂၚရခါးသီးတြင္ ကယ္လိုရီ နည္းပါးကာ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ စုေဝးရာ အရင္းအျမစ္လည္း ျဖစ္ပါသည္။
၁) ေဂၚရခါးသီးတြင္ ပါရွိေသာ ေဖာလိတ္ဓာတ္သည္ ေသြးထဲရွိ ဆဲလ္မ်ားႏွင့္ DNA ဖြဲ႕စည္းတည္ေဆာက္မႈကို အက်ဳိးျဖစ္ထြန္း ေစႏိုင္ပါသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကိုယ္ဝန္မေဆာင္ခင္ႏွင့္ ကိုုယ္ဝန္ ေဆာင္ခါစ မိခင္ေလာင္းမ်ားသည္ ေဂၚရခါးသီးကို အလံုအေလာက္ စားေပးျခင္းျဖင့္ ေမြးဖြားလာသည့္ ရင္ေသြးငယ္မ်ားတြင္ အာ႐ံုေၾကာ ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါေဝဒနာမ်ား ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
၂) ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ နည္းပါးသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းလိုသူမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္ပါသည္။
၃) Poly-phenolic ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား ပါရွိျခင္းတို႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကို ဟန္႔တားကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္းႏွင့္ အသက္အရြယ္ အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈတို႔ကိုလည္း ထိန္းထားေပးႏိုင္ပါသည္။
၄) ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ ပ႐ိုတင္းႏွင့္ ခြန္အားမ်ားကို လံုေလာက္စြာ ရရွိေစႏိုင္ရန္အတြက္ မဂၢနိစ္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝေသာ ေဂၚရခါးသီးကို စားေပးသင့္ပါသည္။
၅) အမွ်င္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝသျဖင့္ အူသိမ္၊ အူမတို႔ စြမ္းရည္ကို ျမႇင့္တင္ေပးေသာေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကိုလည္း မျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါ။
၆) ေဂၚရခါးသီးကို မွန္မွန္ စားသံုးေပးျခင္းအားျဖင့္ အ႐ိုးပါးေရာဂါ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ၊ စိတ္က်ေရာဂါေဝဒနာမ်ားကို ကာကြယ္တားဆီးေပးႏိုင္ပါသည္။
၇) နာတာရွည္ အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္ၿပီး ပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈမ်ားကိုလည္း သက္သာလာေစပါသည္။
၈) ေဂၚရခါးသီးတြင္ ဗီတာမင္ B6 ပါရွိေသာေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္စြမ္းရည္ကိုလည္း တိုးတက္ျမင့္မားလာေစပါသည္။
၉) ဆဲလ္မ်ား ထိခုိက္ပ်က္စီးမႈကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
၁၀) သြားဖံုးက်န္းမာေရး၊ သြားက်န္းမာေရး၊ ခံတြင္း အပူေလာင္ျခင္း၊ အဆုတ္က်န္းမာေရးႏွင့္ ေက်ာ႐ိုး က်န္းမာေရးတုိ႔ကိုလည္း တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစပါသည္။
၁၁) ေဂၚရခါးသီးသည္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္ မၾကာခဏ ျဖစ္ေပၚတတ္ေသာ အပူဖ်ား၊ အေအးဖ်ား ေရာဂါမ်ားကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။
၁၂) ေဂၚရခါးသီးထဲတြင္ Copper ဓာတ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ သိုင္း႐ိြဳက္ေရာဂါေဝဒနာသည္မ်ား စားသံုးေပးသင့္ပါသည္။
၁၃) ေဂၚရခါးသီးထဲတြင္ ပါဝင္ေသာ ဇင့္ဓာတ္သည္ ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားထဲမွ အဆီထြက္ရွိမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ေသာေၾကာင့္ မ်က္ႏွာႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ေပၚရွိ ဝက္ၿခံမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းသက္သာေစပါသည္။
၁၄) ေဂၚရခါးသီးထဲတြင္ မဂၢနီဆီယမ္ဓာတ္လည္း ပါရွိေသာေၾကာင့္ မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ ေျခသလံုးႂကြက္သားမ်ား ႂကြက္တက္ျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါသည္။ ေဂၚရခါးသီးသာမက ေဂၚရခါးပင္၏ အရြက္/အၫြန္႔တို႔သည္လည္း လြန္စြာ ေဆးဖက္ဝင္ပါသည္။ အရြက္/အၫြန္႔တို႔ကို အစိမ္း သို႔မဟုတ္ အေျခာက္ခံၿပီး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းအျဖစ္ မွန္မွန္ ေသာက္သံုးသြားပါက ေသြးတိုးကို က်ေစျခင္း၊ ေသြးေၾကာမႀကီးမ်ား ပိတ္ဆို႔တင္းမာမႈကို ေျပေလ်ာ့ေစႏိုင္ျခင္း၊ ဆီးရႊင္ေစျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ထဲရွိ ဆီးေက်ာက္မ်ားကို ေၾကေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ေဆးစြမ္းထက္ျမက္လွပါသည္။ သို႔ပါ၍ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးကင္းၿပီး လူသားတို႔ က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳႏိုင္သည့္ ေဂၚရခါးသီးကို အရြယ္သံုးပါးမေရြး စားသံုးေပးၾကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါသည္။
ဘာသာျပန္သူ - ေပါက္ေပါက္
0 comments:
Post a Comment