Pages

Tuesday, November 27, 2012

ကထိန္အာနိသင္ ၅-ပါး။



••••••••••••••••••••
ကထိန္ခင္းမွႈေၾကာင့္ ရဟန္းေတာ္တို႔အား ရအပ္ေသာ အာနိသင္အက်ိဳး
တရားတို႔သည္ (၅)ပါးျဖစ္ကုန္၏။ ခင္းျပီးကထိန္ မႏွႈတ္မခ်င္း ကာလတိုင္
ေအာင္ လည္းေကာင္း၊ တန္ေဆာင္မုန္းလျပည့္ေက်ာ္ (၁) ရက္ေန႔မွ တေပါင္းလျပည့္အထိ (၅) လတိုင္တိုင္ ထိုကထိန္ အာနိသင္အက်ိဳးတရား ငါးပါးတို႔ကို ကထိန္ခင္းသည့္ ရဟန္း၊ ကထိန္အႏုေမာဒနာျပဳသည့္ ရဟန္းမ်ား ရရွိၾကေလကုန္၏။

ကထိန္အာနိသင္ ၅-ပါးမွာ -

၁။ အနာမႏၲစာရ။
ပင့္ဖိတ္ထားေသာ ဆြမ္းစားရွိပါလ်က္ ထင္ရွားရွိေသာရဟန္းကို မပန္ၾကားဘဲ အရပ္တစ္ပါးသို႔ သြားေသာ္လည္း အာပတ္မသင့္ျခင္းအက်ိဳးကို ရဟန္းေတာ္မ်ား ရရွိၾကေပသည္။

၂။ အသမာဒါနစာရ။
တိစီ၀ရိတ္အဓိ႒ာန္တင္ထားေသာ သကၤန္းသံုးထည္တို႔တြင္ တစ္ထည္ထည္ ကို ထားလိုရာအရပ္၌ ထားကာသြားေသာ္လည္း အာပတ္မသင့္ျခင္းအက်ိဳး ကို ရဟန္းမ်ား ရရွိၾကေပသည္။

၃။ ဂဏေဘာဇန။
၄-ပါး၊ ၄-ပါးထက္ပိုလြန္ေသာ ရဟန္းေတာ္တို႔ကို ထမင္းစားလာခဲ့ပါ, ဟင္းစား လာခဲ့ပါ, မုန္႔စားလာခဲ့ပါ စသည္ျဖင့္ မအပ္ေသာဖိတ္ျခင္းျဖင့္ ဖိတ္အပ္ေသာ ဆြမ္းေဘာဇဥ္မ်ားကို စားလိုက လိုက္၍စားေသာ္လည္း အာပတ္မသင့္ျခင္းအက်ိဳးကို ရဟန္းေတာ္မ်ား ရရွိၾကေပသည္။

၄။ ယာ၀ဒတၱစီ၀ရ။
မ်ားစြာေသာ သကၤန္းတို႔ကို အဓိ႒ာန္မတင္၊ ၀ိကပၸနာမျပဳပါဘဲ သီတင္းကြ်တ္ လျပည့္ေက်ာ္ ၁-ရက္ေန႔မွစ၍ တေပါင္းလျပည့္ေန႔တိုင္ေအာင္ ၅-လအထိ သိမ္းဆည္းထားပါေသာ္လည္း အာပတ္မသင့္ျခင္းအက်ိဳးကို ရဟန္းေတာ္မ်ား ရရွိၾကေပသည္။

၅။ ေယာစတတၳစီ၀ရုပၸါဒ။
ကထိန္ခင္းၿပီးသည္မွေနာက္၌ ကထိန္ခင္းေသာေက်ာင္းတိုက္သို႔ တစ္ပါးေသာေက်ာင္းတိုက္က သံဃာေတာ္မ်ား လာေရာက္ေနထိုင္ၾက ရာတြင္ သံဃာအားလံုးအတြက္ သကၤန္းလွဴဒါန္းပါေသာ္လည္း
မူလကထိန္ ခင္းထားေသာေက်ာင္းတိုက္မွ သံဃာေတာ္မ်ားကသာ ပိုင္ဆိုင္ရရွိျခင္းအက်ိဳးကိုလည္း ရရွိေပသည္။

ဗုဒၶဘုရားရွင္သည္ ကထိန္သကၤန္းကို အလွဴခံရာ၌ ရဟန္းေတာ္မ်ားကို ခ်ီးေျမွာက္၍ မိန္႔ၾကားေတာ္မူပါသည္။
"ခ်စ္သားရဟန္းတို႔ - ကထိန္သကၤန္းကိုလည္း ခံယူၾကေစ။ ကထိန္အက်ိဳး တရား ၅-ပါးကိုလည္း ၁-လမွ ၅-လအထိ ရရွိၾကေစ"ဟု ခ်ီးေျမွာက္မိန္႔ၾကား
ေတာ္မူေသာေၾကာင့္ ကထိန္သကၤန္းအလွဴသည္ မြန္ျမတ္လွေပသည္။

တစ္ႏွစ္မွတစ္ႀကိမ္၊ တစ္ႀကိမ္မွာလည္း တစ္လအတြင္းသာ၊ တစ္လအတြင္း မွာလည္း တစ္ရက္ျဖင့္သာ အၿပီးခင္းရေသာေၾကာင့္ မြန္ျမတ္လွသည္ဟု ဆိုရေပသည္။

ဤကဲ့သို႔ အျပစ္ကင္း၍ ျမတ္စြာဘုရားကိုယ္ေတာ္တိုင္ ခ်ီးေျမွာက္ေသာ သကၤန္းကို လွဴဒါန္းရေသာေၾကာင့္ ၀မ္းေျမာက္၀မ္းသာျဖစ္ဖြယ္ရာ
ေကာင္းလွပါေပသည္။

( ျမတ္မဂၤလာစာေစာင္မွ )

0 comments:

Post a Comment