Pages

Sunday, February 27, 2011

ပဲနုိ႔

ပဲႏို႔ရည္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္း-- ပဲပုပ္ပဲ (soybean or yellow bean)၊ ေရ

အရင္ဆံုးပဲေတြကို သန္႔စင္ၿပီး ေရတစ္ညစိမ္ပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ စိမ္ထားတဲ့ပဲေတြကို ႀကိတ္စက္နဲ႔ ႀကိတ္လိုက္တယ္။ ႀကိတ္တဲ့အခ်ိန္မွာ ေရေရာ,ေရာၿပီး ႀကိတ္ပါတယ္။

ႀကိတ္လို႔ရလာတဲ့ ပဲေတြကို အပ်စ္အက်ဲ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သေလာက္ ေရေရာၿပီး စစ္လိုက္တယ္။ စစ္လို႔ရလာတဲ့ ပဲေရေတြကို ဆူလာတဲ့အထိက်ဳိလိုက္ရင္ ပဲႏို႔ရည္ကိုရပါတယ္။ (စစ္တဲ့အခါ ေသခ်ာစစ္ေပးပါ။ အဖပ္ေလးေတြပါရင္ ရွတရွတနဲ႔ ေသာက္လို႔မေကာင္းပါဘူး။ ဆူလာရင္ ေဝက်တတ္တာမို႔ ဆူခါနီး သတိထားေပးပါ။ လံုးဝဆူတဲ့အထိ မထားရင္လည္း ပဲစိမ္းနံ႔နံတတ္ပါတယ္။)

ပဲႏို႔ရည္စစ္စစ္တစ္ခြက္ရဖို႔ အဲဒီေလာက္ထိ လုပ္ရလြယ္ကူခဲ့ပါတယ္။ အရင္တုန္းကေတာ့ ကၽြန္မတို႔မွာ ပဲႏို႔ရည္တစ္ခြက္ေသာက္ရဖို႔ မနက္အေစာႀကီးထၿပီး လက္ႀကိတ္ဆံုနဲ႔ ႀကိတ္ရတယ္။ ခုေတာ့ စက္ေလးနဲ႔ အလြယ္တကူႀကိတ္လိုက္ရံုပါပဲ။

ပဲႏို႔ရည္ကို
ကၽြန္မတို႔က သၾကားေရာၿပီးေသာက္သလို ဆားေရာၿပီးလည္း ဟင္းရည္အျဖစ္ ေသာက္ပါတယ္။ ဟင္းရည္အျဖစ္ေသာက္မယ့္ ပဲႏို႔ရည္ထဲ ဆူကာညြန္႔(ေဂၚရခါးသီးညြန္႔) ဒါမွမဟုတ္ မုန္လာဥျဖဴအရြက္ ႏုႏုေလးေတြကို ေသးေသးေလးလွီးၿပီး ခ်က္ထည့္ပါတယ္။ ဒီလိုပဲႏို႔ဟင္းရည္က ပဲပုပ္ေထာင္း ဒါမွမဟုတ္ ပဲပုပ္ေၾကာ္(ေလးေထာင့္ပဲပုပ္တံုးေၾကာ္)နဲ႔ အရမ္းလိုက္ဖက္ပါတယ္။

အာဟာရေဗဒပညာရွင္ေတြရဲ႕ ေလ့လာဆန္းစစ္အရ ပဲႏို႔ရည္မွာ protein၊ fatty acids၊ soy lecithin၊ soy isoflavones၊ soy saponins၊ soy fiber ၊ Vitamins, iron, calcium ေတြ ေပါမ်ားၾကြယ္ဝတာကို ေတြ႔ရတယ္။ ဒါတင္မက ေသြးထဲကအဆီဓာတ္ေတြကို ထိန္းညႇိေပးတဲ့အျပင္ အရိုးကို ခိုင္မာေစၿပီး ေသြးဆံုးၿပီျဖစ္တဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ ေရာဂါျဖစ္ပြားႏႈန္းေတြကို ကာကြယ္ေပးတယ္လို႔ သိရတယ္။

တရုတ္ေဆးပညာမွာ ပဲႏို႔ရည္ဟာ ဆီးဝမ္းမွန္ေစသလို အဆုတ္ကိုလည္း သန္႔စင္ေပးတယ္လို႔ဆိုတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးအာနိသင္ရွိတဲ့ ပဲႏို႔ရည္ကို "အစိမ္းေရာင္ႏြားႏို႔"လို႔ တင္စားၾကသလို ဥေရာပတိုက္သားေတြက "သက္သတ္လြတ္ႏြားႏို႔"လို႔ တင္စားၾကတယ္။

အေနာက္တိုင္းေဆးပညာမွာေတာ့ ပဲႏို႔ရည္ဟာ (၁) ေသြးထဲက အဆီဓာတ္ေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္။ (၂) သံဓာတ္မ်ားထဲ ပဲႏို႔ရည္ဟာ ေသြးအားနည္းသူ၊ သံဓာတ္နည္းသူေတြအတြက္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္တယ္။ (၃) ပဲႏို႔ရည္ဟာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားတာေၾကာင့္ အူလမ္းေၾကာင္းေတြကို သန္႔စင္ေပးသလို ဝမ္းမွန္ေစတယ္။ (၄) ဆီးခ်ဳိသမားေတြအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့အစာျဖစ္တယ္။ (၅) ပဲႏို႔ရည္ထဲမွာပါတဲ့ saponinsနဲ႔ isoflavones ဓာတ္ေတြဟာ ရင္သားကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာေတြကို ကာကြယ္ေပးသလို အုိမင္းရင့္ေရာ္တာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးတယ္။ (၆) ပဲႏို႔ရည္ထဲမွာ Cholesterol မပါ၊ Lactose မပါတာေၾကာင့္ လူကိုဝမ္းမပ်က္ေစဘူး။ (၇) ပဲႏို႔ရည္ဟာ အမ်ဳိးသမီးေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ကို ထိန္းညိႇေပးၿပီး အသားအရည္ကို ေခ်ာမြတ္ေစတယ္။ အိုမင္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးတယ္။

ပဲႏို႔ရည္စစ္စစ္ကို "အၾကည့္၊ အနံ႔၊ အရသာ"နဲ႔ ခဲြျခားသိႏိုင္ပါတယ္။ အၾကည့္ဆိုတာ ပဲႏို႔ရည္ဟာ အဝါေရာင္အနည္းငယ္သမ္းတယ္။ အနံ႔ဆိုတာ ပဲႏို႔ရည္မွာ ပဲနံ႔သင္းသင္းေလးရွိတယ္။ အရသာဆိုတာ ပဲႏို႔ရည္မွာ ခ်ဳိျမျမအရသာနဲ႔ ေသာက္ရတာ ၾကည္ၾကည္လင္လင္ရွိတယ္။

ပဲႏို႔ရည္ကို ခုလုပ္ခုေသာက္တာက ပိုေကာင္းတယ္လို႔ ဆိုထားတယ္။ လုပ္ထားတဲ့ပဲႏို႔ရည္ကို (၂)နာရီအတြင္းမွာေသာက္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္တဲ့။ ပူတဲ့ရာသီမွာလုပ္တဲ့ ပဲႏို႔ရည္ဟာ အလြယ္တကူ ဓာတ္ေျပာင္းလြယ္တယ္လို႔လည္း ဆုိထားပါတယ္။

ပဲႏို႔ရည္ဟာ အာဟာရဓာတ္ျပည့္ဝတာေၾကာင့္ တစ္ေန႔ကို ပဲႏို႔ရည္ ၂၅ဝ-၅ဝဝ mm နဲ႔ ေပါင္မုန္႔တစ္ခ်ပ္ဟာ မနက္စာအတြက္ လံုေလာက္တဲ့အာဟာရကို ရေစပါတယ္။

ဘာပဲေျပာေျပာ ပဲႏို႔ရည္က လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အမ်ားႀကီးအက်ဳိးျပဳပါတယ္။ လုပ္ရတာလည္း လြယ္ပါတယ္။ ပဲႏို႔ရည္ေတြကို ဆူပါမားကက္ေတြမွာ၊ လမ္းေဘးမွာ(စင္ကာပူ၊ ထိုင္ဝမ္) အလြယ္တကူ ဝယ္လို႔ရတယ္ဆိုေပမယ့္ တာရွည္ခံပစၥည္းေတြ ေရာမေရာ၊ ပဲႏို႔ရည္ စစ္မစစ္ဆိုတာကို မသိႏိုင္ပါဘူး။ ႏြားႏို႔နဲ႔မတည့္သူမ်ားအတြက္ အေမသင္ေပးခဲ့တဲ့ ပဲႏိုု႔ရည္ လုပ္နည္းကို မွ်ေဝလိုက္ပါတယ္။

0 comments:

Post a Comment